- Inflatiecijfers in Europa en de Verenigde Staten loop flink op en kunnen volgens beursstrateeg Julian Brigden stijgen tot boven de 10 procent
- Voor aandelenbeleggers is het perspectief van renteverhogingen niet het grootste risico.
- Volgens Brigden onderschatten beleggers vooral wat er met de beurs gaat gebeuren, als de Federal Reserve de torenhoge schuldenberg op de balans gaat afbouwen.
- Lees ook: Grondstofprijzen suggereren dat inflatie gierend uit de hand loopt: wat betekent dat voor de beurs en economie?
Eind 2020 deed een groep economen op verzoek van de Amerikaanse centrale bank een reeks prognoses die er achteraf gezien faliekant naast zaten.
De economen zeiden dat het niet denkbaar was dat de Amerikaanse inflatie in 2021 boven de 4 procent zou uitkomen. De consensus was dat de inflatie onder de 2 procent zou blijven, zoals het grootste deel van het voorgaande decennium het geval was geweest.
Inmiddels liggen inflatiecijfers in de VS boven de 7 procent en zit de eurozone op bijna 6 procent. Dat komt niet als een verrassing voor beursstrateeg Julian Brigden, medeoprichter en topman van onderzoeksbureau Macro Intelligence 2 Partners.
Brigden noemde de inflatie en de reactie van daarop van de Amerikaanse centrale bank begin vorig jaar “misschien wel het belangrijkste punt voor 2021.” Het lijkt erop dat dit ook voor 2022 geldt.
"De omvang van de impulsen voor hogere inflatie zijn schromelijk onderschat", vertelt Brigden aan Insider. "En dat is nog steeds het geval."
De consensus is nu dat de inflatie later dit jaar zal afvlakken. Volgens Brigden is dat wensdenken. De 33-jarige beursstrateeg denkt dat de VS en Europa de piek van de inflatie nog niet hebben gezien.
"De cijfers hier in de Verenigde Staten zullen nog wezenlijk hoger worden", zegt Brigden. "Ik denk dat je een kerninflatie van meer dan 8 procent zou kunnen zien, zelfs een inflatie in dubbele cijfers. In Europa kun je gemakkelijk een inflatie van meer dan 10 procent krijgen."
Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve heeft gezegd dat problemen met industriële toeleveringsketenproblemen de belangrijkste reden zijn waarom de inflatie is toegenomen.
Maar volgens Brigden is dat een onvolledige en te simplistische analyse. Tekorten als gevolg van aanbodschokken hebben de prijzen inderdaad opgedreven. Maar Brigden meent dat zowel de monetaire als de fiscale reactie van respectievelijk centrale banken en de overheid op de coronapandemie het inflatievuur onbedoeld hebben aangewakkerd.
"Er is, zeker in de Verenigde Staten, een bij nader inzien te groot pakket aan stimulerende maatregelen doorgevoerd", aldus Brigden. De Federal Reserve en andere centrale banken lopen "ver, ver, ver achter bij de realiteit" wat de inflatie betreft. Daarom moeten ze nu snel het monetaire beleid verkrappen, aldus Brigden.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Beleggers die kijken naar renteverhogingen, negeren een groter risico
Inflatie, doorgaans gedefinieerd als een omgeving waar te veel geld jaagt op te weinig goederen en diensten, komt zowel door problemen aan de aanbodzijde als door een oververhitte economie.
De Federal Reserve kan tekorten aan de aanbodzijde niet oplossen, maar kan de economie wel op twee manieren beïnvloeden: door de rente te verhogen, waardoor lenen duurder wordt voor consumenten en bedrijven en de economische vraag wordt afgeremd, en door de omvang van schulden op de balans van de centrale bank aan te passen.
In het begin van de coronacrisis verlaagde de Fed de rente tot bijna nul en kocht de centrale bank massaal obligaties op met 'verse dollars', zodat de geldhoeveelheid werd vergroot. Dat plan werkte een beetje te goed. De Fed moet nu de rente verhogen en de de schulden die op de balans staan, afbouwen.
Dat laatste wil zeggen: als obligatieleningen die de centrale bank in bezit heeft worden afgelost, dan kan de Fed ervoor kiezen de ontvangen dollars uit de omloop te halen en zo de geldhoeveelheid te verkleinen. Dit betekent dat er minder 'goedkoop geld' in omloop komt en kan ervoor zorgen dat rentes op de kapitaalmarkt stijgen.
Hogere rentes en het afbouwen van schulden op de balans van de Fed kunnen de economische vraag en de inflatie afremmen, maar als dat te abrupt gebeurt, kan dit het economische herstel de das omdoen, aldus Brigden.
"Ze zitten nu vast", zei Brigden. "Om het huidige niveau van inflatie af te remmen, zou een vrij scherpe recessie nodig zijn."
Brigden geeft aan dat beleggers die vooral op de rentetarieven letten, niet goed doorhebben hoe gigantisch het effect kan zijn van de de afbouw van schuldposities op de balans van de Amerikaanse centrale bank. "Dat is een veel, veel groter instrument in de gereedschapskist", zegt hij.
De correlatie tussen de uitdijende balans van de Fed en de rendementen op Amerikaanse aandelen is de afgelopen jaren "verdomd duidelijk", aldus Brigden. Als de Amerikaanse centrale bank het beleid omgooit, nemen de risico's voor de brede S&P 500-index fors toe, aldus de beursstrateeg.

Sinds maart 2020 is de balans van de Federal Reserve meer dan verdubbeld, tot bijna 9.000 miljard dollar. De geldhoeveelheid in de VS is in die periode met 41 procent gestegen, wat betekent dat ongeveer een op de drie dollars in omloop in de afgelopen twee jaar is gedrukt.
Amerikaanse aandelen zijn sindsdien met ongeveer 50 procent gestegen, omdat een deel van de enorme stijging van de liquiditeit onvermijdelijk zijn weg naar de financiële markten heeft gevonden.

Om de inflatie een halt toe te roepen, moet de Federal Reserve nu de pleister eraf trekken en een begin maken met het afbouwen van de gigantische schuldenberg op de balans. Of Powell en zijn medebestuurders het lef hebben om dat te doen, is onduidelijk, aldus Brigden.
"Kennissen uit de beleidswereld waar ik mee spreek, denken dat de Fed bezig is met een meerjarige verkrappingscyclus", zegt Brigden. "En ze denken dat de centrale bank de balans terug kan brengen van 36 procent van het nationaal inkomen naar minder dan 20 procent. Maar als je dat aan beursstrategen vertelt, vallen ze van hun stoel van verbazing. Er is gewoon geen manier waarop je dat kunt doen, gegeven de manier waarop aandelenkoersen zijn opgeblazen, zonder dat je een depressie krijgt in de VS."